Evenimente - Liceul ”Miron Costin” Iasi

Școală acreditată Erasmus+
50 ani
Liceul Teoretic
„Miron Costin” Iași
1972-2022
Du-te la conținut

Evenimente

Resurse umane > Învățământ primar
Anul școlar 2020 - 2021“Fă RAI, din ce ai!”
Lecție de generozitate, de frumusețe a  sufletului, de empatie…
Ziua copilului a fost celebrată mai devreme la Liceul Teoretic “Miron Costin” Iași. Nostalgia copilăriei și empatia au determinat părinții elevilor de la ciclul primar să accepte invitația cadrelor didactice să se implice in pregătirea unei surprize pentru copiii speciali de la Colegiul “Ion Holban” Iasi.  Cărtile, rechizitele, jucăriile și dulciurile au avut scopul de a le face tuturor ziua de 1 Iunie deosebită.
Activitatea face parte din Proiectul educațional “Suflet pentru suflet”, proiect realizat în colaborare cu Școala Gimnazială Lețcani și Colegiul Tehnic “Ion Holban” Iași.
Galerie foto

9 mai 2021, Ziua Europei
Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității. 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea școlilor românești. Și în școala noastră au fost realizate activități care să puncteze importanța acestei zile.
Elevii claselor primare au fost provocați să participe la un concurs de desene sau postere cu tema “Ziua Europei”. Creativitatea și talentul au ajutat micii artiști să demonstreze că stiu care sunt țările membre ale UE și steagurile acestora, care sunt simbolurile UE sau care e deviza UE . Motto-ul “Unitate prin diversitate” a inspirat participanții să realizeze o serie de lucrări ce au devenit vedetele expoziției organizate în incinta școlii.
Felicitări tuturor participanților!
Video

Clasa Pregătitoare A - Oana Grivincă
Internetul – pericol sau distracție
Elevii clasei Pregătitoare A – Clasa Steluțelor, coordonați de doamna prof. Grivincă Oana, au aflat prin intermediul unei activități organizate în colaborare cu ONG –ul Salvați copiii, în cadrul Campaniei globale pentru educaţiei, că internetul este un loc pe cât de atractiv, pe atât de periculos. Asemenea unui parc de distracții, internetul îi atrage, însă le poate întinde multe capcane / pericole de tot felul. De aceea familia și profesorii sunt cei de la care e indicat să le ceară permisiunea pentru a-l folosi sau în prezența cărora să-l utilizeze în mod eficient si sigur.
Steluțele au desenat, s-au jucat, încercând să se ferească de clovnul cel răutăcios și mincinos, acesta fiind simbolul pericolului la care se expun odată cu utilizarea abuzivă si necontrolată a internetului.
Purtarea corectă a măștii – Mască versus Microbi
Steluțele au participat la Cea mai lungă lecție organizată de UNICEF in cadrul Campaniei pentru dezvoltare durabilă. Responsabilitatea de a purta corect masca este un obiectiv al educație in acest an școlar. Chiar daca sunt la început de drum, Steluțele au realizat care sunt pericolele la care se expun sau îi expun si pe ceilalți dacă nu poartă corect acest accesoriu devenit obligatoriu. Filmulețul vizionat le-a întărit convingerea că numai purtând mască putem sa ne ferim de acest virus denumit Covid 19.

Clasa a III-a A - Oana Apetrei
Comunicare Nonviolentă
Ziua Internațională a Nonviolenței a fost promovată de elevii clasei a III-a A, coordonați de doamna profesor Ana Maria Apetrei, prin activități ce au avut ca scop exersarea comunicării nonviolente şi a comportamentelor nonagresive.
Motto-ul activității: Suntem uniți, ne oferim respect şi  ne acceptăm unii pe alții  chiar şi de la distanță.
Galerie foto
Circuitul apei în natură – Invitație la învățare prin descoperire
"Pic, pic, pic! Plouă. Stropi mărunți, căzuți din cer, se năpustesc asupra pământului cu repeziciune. Oare de unde vine ploaia?" Elevii clasei a III-a A au învățat despre circuitul apei în natură, fiecare dintre ei realizând machete creative.

Clasa a III-a B - Crina Macovei
Invitație originală la lectură
  • Dosarul Detectivilor Fluturași - Partea I: Cine l-a răpit pe bietul Popcorn?
Echipa Detectivilor Fluturași ai clasei a III-a B, alături de prof. Crina Ancuța Macovei, s-a înarmat cu dragoste de lectură și este pregătită să adune cu meticulozitate cât mai multe indicii care să ajute la rezolvarea celor mai înfiorătoare mistere din lumea cărților.
Pentru că orice detectiv priceput are nevoie de instruire, Fluturașii urmaresc cu atenție fiecare caz al Detectivilor Aerieni.
Odată cu informarea privitoare la cel dintâi caz al acestora, se ivește și prima sarcină a noii echipe: alegerea unui lider.
Oare cine va reuși să citească atent și să afle care este răpitorul purcelușului Popcorn?

  • Dosarul Detectivilor Fluturași - Partea a II-a: Misterul clopoțeilor de Crăciun
Un nou mister în Lumea Imaginației! Toți clopoțeii de Crăciun au dispărut! Oare va fi ruinată sărbătoarea?
Nu! Atât timp cât Detectivii Fluturași veghează asupra cărților nimic rău nu se poate întâmpla.
Aceștia și-au pregătit costumele de detectivi, lupele, cărțile și au pornit la vânătoare de indicii.
Nimic nu le poate scăpa unor detectivi care iubesc atât de mult lectura! Alături de Sara Marie, noul lor lider, Detectivii Fluturași au rezolvat și acest puzzle și au descoperit făptașul.
Munca fiecărui membru a fost deosebit de importantă și detectivii noștri vă asigură că dacă nu ar fi lucrat împreună cu siguranță nu ar fi reușit să salveze Crăciunul.
Ne-am pus hainele în cui și așteptăm cu nerăbdare următorul caz!
Nu uitați: nimic nu se petrece pe Tărâmul Imaginației fără ca Detectivii Fluturași să știe sau să afle!

  • Dosarul Detectivilor Fluturași - Partea a III- Cine este cu adevărat Mica Vrăjitoare?
Detectivii Fluturași au primit, în timpul lecțiilor de română și de matematică, vizita neașteptată a unei vrăjitoare răutăcioase, care, printr-o vrajă numai de ea știută, a transformat-o pe doamna nvățătoare într-un șoricel. Aceștia au răspuns responsabil la fiecare cerință a vrăjitoarei și astfel, au reușit să își salveze învățătoarea.
Fiind însă niște detectivi foarte curajoși, Fluturașii au decis să o învingă pe vrăjitoare și să nu-i acorde acesteia șansa de a se întoarce pentru a face alte năzdrăvănii.
După ce au citit cu toții cartea ,,Mica Vrăjitoare" au aflat povestea vizitatoarei lor și au descoperit că pot fi prieteni cu aceasta.
Ini mini, coadă de maimuță roșcată
De vreți să aflați ce s-a- ntâmplat să citiți și voi povestea toată!
Hocus- pocus! (Bineînțeles că aveți nevoie de o baghetă magică pentru ca vraja să funcționeze).Anul școlar 2019 - 2020
Semestrul I

octombrie 2019 – iunie 2020
 *„Ceai cu aromă literară” este o activitate din cadrul Clubului de lectură menită să trezească gustul pentru lectură, redescoperirea cărții ca pe un prieten vechi …. la o cană cu ceai.
         Elevii clasei a IV-a B (prof. Grivincă Oana) se întâlnesc lunar la biblioteca școlii pentru a-și exprima părerea despre cartea lunii.
        În semestrul I au fost prezentate cărțile: „Narnia –Leul, Vrăjitoarea și Dulapul”, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească Soarele” și „Charlie și fabrica de ciocolată”.
(galerie foto...)
 
5 octombrie 2019 -  Ziua Educației
         Elevii clasei a II -a B (prof. înv. primar Macovei Crina – Ancuța), au înțeles importanța educației în viața lor, ascultând povești ale copiilor care nu au avut acces la educație și încercând să găsească soluții cât mai bune pentru aceștia.
        La finalul activității s-au realizat ilustrații ale școlii viitorului, unde toți actorii educaționali beneficiază de șanse egale și s-a intonat un cântecel vesel, despre relația profesor- elev.
       Elevii clasei a IV-a B (prof. înv. Primar Grivincă Oana) au sărbătorit Ziua educației vizitând Domeniile Lungu, Trifești. Au cutreierat zonele de producție a vinului, zona de fermă, zona de utilaje pentru agricultură, zona de agrement pe lac (piscicolă). Au învățat astfel că succesul în viață este rodul educației.
(galerie foto...)
 
9 noiembrie 2019 -  „Pe urmele Toamnei…”
 
      O sâmbătă caldă de toamnă aurie… Împreună cu părinții, am intrat pe Tărâmul Toamnei, în Grădina Botanică, unde am vizitat serele, călăuziți de explicațiile  ghidului, apoi am admirat în voie Expoziția de crizanteme și am explorat puțin stâncile din vecinătate. Parcul Copou ne-a invitat apoi în spațiile lui generoase de joacă. Au început jocurile și veselia. La plecare, copacii ne-au dăruit frunze, suvenire pentru clipele minunate petrecute împreună.
       Participanți: clasa a III-a A (prof. Anca-Denisa Dăscălescu)
 (galerie foto...)

*„Toamna cu arome de... castravete”
 
         În miezul toamnei, elevii clasei a II-a A (prof. Priceputu Monica) și-au dovedit iscusința și în ale gătitului. Inarmați cu morcovi, pătrunjel, mărar, usturoi, și, bineînțeles, castraveți, au adăugat în cămara proprie, la colecția de murături ale mamelor, pe cele puse de mânuțele lor. A iețit o activitate... gustoasă.
(galerie foto...)

14 noiembrie 2019 - „Carnavalul zilelor de naștere – Sărbătoriții toamnei”
 
      Părinții, îmbrățișând ideea de a celebra copiii născuți în fiecare anotimp, au făcut echipă și au organizat evenimentul dedicat celor născuți toamna. Colegii au adresat urări și gânduri frumoase și au oferit daruri simbolice sărbătoriților. Instructorul de dans a organizat jocurile și mișcarea pe ritmurile muzicii. Masa festivă a încheiat activitatea, în note vesele de Mulți ani trăiască!
      Participanți: clasa a III-a A (prof. Anca-Denisa Dăscălescu)
(galerie foto...)

Decembrie 2019
 *Bradul dorințelor – o tradiție de 5 ani la clasa a IV-a A (prof. Vizitiu Cătălina). Fiecare elev pune în brad o dorință în speranța că magia sărbătorilor o va transforma în realitate. Este un moment încărcat de emoție și speranță.
(galerie foto...)
        Luna când cu toții suntem mai darnici și mai buni ne-a adus în culisele Ziarului Evenimentul pentru a contribui la starea de bine a unor copii din familii nevoiase, proiect susținut de redacția Ziarului Evenimentul, redactor Maura Anghel.
        Clase participante: a II-a A (prof. Priceputu Monica), a III-a B (prof. Medrihan Claudia) și a IV-a B (prof. Grivincă Oana)  
(galerie foto...)
 
        Cu paşii  mici, albinuțele clasei pregătitoare au ajuns la prima vacanţă ca școlar. Şiragul zilelor aruncate cu nemiluita, de colo, de sus, din univers a curs fantastic de repede.
       Când timpul stătea să-și împartă trupul între vechi și nou, când colindul își pregătea cu emoție armoniile, când magii străbăteau distanțele pentru clipa cea de taină, au încercat să creeze o zi mai specială, o zi de sărbătoare, Crăciunul, 2019.
 Au invitat: părinții, frații și bunicii să pășească alături de ei în lumea de vis a colindelor.
      Nu a lipsit Moș Crăciun care a împărțit daruri pentru fiecare, iar ei i-au mulțumit prin cântece și poezii...
(galerie foto...)
(galerie video...)

16 decembrie 2019 -  Serbarea „După datini colindăm”
 
         An de an, ne învăluim în farmecul iernii și al sărbătorilor, lăsând să picure colinde, reînsuflețind tradiții și dezvăluind câteva din semințele de măreție pe care fiecare copil le are. Moșul cel bun a trecut, îmbogățindu-ne cu daruri și cu gânduri de folos. Toți cei dragi ne-au fost alături, iar privirile și zâmbetele lor au fost ele însele o duioasă colindă.
           Participanți: clasa a III-a A (prof. Anca-Denisa Dăscălescu)
(galerie foto...)

*Cântec, joc și voie bună
 
În pragul sarbatorilor de iarna, elevii clasei a II-a A (prof. Priceputu Monica) au adus în dar celor dragi voia bună prin momentele artistice prezentate. Cântecele vesele, dansurile pe măsură și obiceiurile de Crăciun și Anul Nou au răsunat și au încântat auditoriul.
(galerie media...)

*Adevărata semnificație a Crăciunului
          Duminică, 15 decembrie 2019, elevii clasei a II- a B, coordonați de prof. înv. primar Macovei Crina – Ancuța, au organizat o serbare dedicată sărbătorilor de iarnă, având tematica „Adevărata semnificație a Crăciunului”.
 În cadrul evenimentului școlarii au intonat colinde, au recitat poezii și au pus în sccenă episodul nașterii Mântuitorului. La finalul activității copiii s-au bucurat de sosirea lui Moș Crăciun, care a adus daruri minunate, dar și de petrecerea cu animatori, dans și voie bună.
          Mulțumiri părinților care ne-au sprijinit în desfășurarea acestui eveniment, asigurând accesul în locația deosebită și pregătind recuzita necesară!
(galerie foto...)
 
19 decembrie 2019 – Spectacolul iernii Gașca lui Moș Crăciun susținut de elevii liceului (mari și mici) pentru direcțiunea școlii și cadrele didactice.
 
      An de an, ne învăluim în farmecul iernii și al sărbătorilor, lăsând să picure colinde, reînsuflețind tradiții și dezvăluind câteva din semințele de măreție pe care fiecare dintre noi le are.
      Spectacolul colindelor, culoarea costumelor, frumusețea tradițiilor dau startul sărbătorilor de iarnă ce anunță și venirea vacanței mult așteptate.
      Un an de poveste!
(galerie foto...)

*Secret Santa o activitate care aduce bucurie an de an. Elevii își fac cadouri pregătindu-se pentru atmosfera de sărbătoare din zilele următoare. Nerăbdarea, bucuria, emoția acestea sunt cuvintele care ar caracteriza acest moment.
 Clase participante: clasa a IV-a A (prof. Vizitiu Cătălina) și a IV-a B (prof. Grivincă Oana)
(galerie foto...)
  
*Activitate în cadrul Proiectului “Suflet pentru suflet” (6 decembrie 2020)
 Prin elevii inimoși de la învățământul primar ai liceului nostru, Moș Nicolae a ajuns și la elevii de la Colegiul tehnic “Ion Holban” Iași.
 Sunetul colindelor, bucuria de a dărui, dar și aceea de a primi au creat o atmosferă plăcută de sărbătoare.
 Clase participante: a II-a A (prof. Priceputu Monica), a II-a B (prof. Macovei Crina), a III-a A (prof. Dăscălescu Anca), a III-a B (prof. Medrihan Claudia), a IV-a A (Vizitiu Cătălina) si a IV-a B (prof. Grivincă Oana)
(galerie foto...)
  
*„Târgul mânuțelor pricepute – Ecouri de iarnă” a ajuns la ediția a II-a.
 Mânuțele îndemânatice ale elevilor de la clasele pregătitoare – a IV-a au creat obiecte specifice sărbătorilor de iarnă: tablouri, decorațiuni și multe altele.
 Expoziția cu vânzare a avut ca scop reînnoirea fondului de carte de la minibiblioteca “Ia și citește” și pavoazarea spațiului cu mobilier adecvat.
 Mulțumiri părinților, elevilor și cadrelor didactice pentru implicare și susținere!
 Toate clasele învățământului primar.
(galerie foto...)


Anul școlar 2018 - 2019

 5 octombrie 2018 – Ziua Educației
 
         Educația prin teatru = o lectie de viață
       Vizionand piesa “Pe bune”, la Teatrul Luceafarul, elevii claselor IA si Clasa pregătitoare A si-au insusit cea mai importanta valoare morala : Adevarul.
Elevii clasei a III-a B au savurat fragmente din dramaturgia lui I. L. Caragiale în piesa “Aventuri cu Dl Goe” de la Ateneu Iași și au aflat ca educația te ajută să-ți depașești condiția.
(galerie foto)

        Toamna jucăușă
       Parcul Voievozilor, a fost o gazdă potrivită pentru activitatea “Copilărie, educație si creativitate”. Elevii claselor IB, a II- a A, a II-a B și a IV-a A, împărțiți în echipe, au creat copaci și peisaje de toamnă, folosind materiale din natură (frunze multicolore, castane)... multă imaginație și un uriaș entuziasm. Rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate!
(galerie foto)
 
        În vizită la Palatul Culturii, perla Moldovei
         Ziua Educatiei a fost sărbătorită printr-o plimbare cu tâlc la Palatul Culturii din Iași. Au fost luate cu asalt sectiile  Arte, Etnografie si Stiințe. Elevii clase a III-a A au fost incantati, în mod special, de camera cu podeaua oglinda, precum si de sala cutiilor muzicale unde au audiat melodii vechi, ce “le-au gâdilat în mod plăcut urechile” precum Zaraza.
(galerie foto)

Vineri, 14 decembrie, s-a desfășurat “Târgul mânuțelor îndemânatice”- “Și eu mi-s român”, ediția I în care elevii claselor primare s-au întrecut în pricepere, imaginație și bun gust în confecționarea de produse ce au fost  puse în vânzare. Mulțumim părinților care ne-au susținut în desfășurarea acestui eveniment, venind să valorizeze și să achiziționeze produsele!
Vom demara  astfel Proiectul “Sharing books”  și la învățământul primar grație implicării tuturor învățătorilor, elevilor și a părinților – partenerii nostri în educație și formare.
Mulțumim!
Galerie foto

Vineri, 23 noiembrie 2018, liceul nostru a fost gazda CERCULUI PEDAGOGIC AL ÎNVĂȚĂTORILOR.
       S-au desfășurat lecții demonstrative și referate pe tema:
• Clasele: CP, I și a II-a – Dezvoltarea competențelor de comunicare la elevii din ciclul achizițiilor fundamentale
• Clasele a III-a și a IV-a – Promovarea valorilor europene în rândul elevilor de vârstă școlară mică (pace, toleranță, diversitate, multiculturalitate, implicare în viața comunității, drepturile copilului...)
         Galerie foto


         Bucuria unui nou început....
         Primul clinchet de clopoțel a strâns laolaltă la porțile liceului nostru bobocei cu emoția în ghiozdanele, gimnaziști cu nerăbdarea de braț, liceeni cu visuri in buzunare si cadre didactice cu speranța unui an școlar rodnic înnodata in glas. S-au reîntors cu toții in băncile școlii pentru a mai scrie o fila din frumoasa lor poveste de școlarei sau de profesori.
         Mult succes in noul an școlar!


Vineri, 1.04.2015, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași a organizat CERCUL PEDAGOGIC AL ÎNVĂȚĂTORILOR.
Lecțiile demonstrative au abordat tema  „Modalități de stimulare a dezvoltării psihosomatice a elevilor de vârstă școlară mică prin orele de Educație fizică și sport, Muzică și mișcare, joc și mișcare”
În partea a doua a activității a fost susținut referatul cu tema „Valențe formative ale activităților didactice din perspectiva dezvoltării spiritului olimpic”, s-au conceput jocuri sportive și s-a făcut  schimb de bune practici.

Înapoi la cuprins